terug naar nwz.nl

Cardiologie

De cardiologen en onderzoeksmedewerkers doen veel wetenschappelijk onderzoek om meer kennis en inzicht te krijgen in het ontstaan en het aantonen van hart- en vaatziekten. Voor contactgegevens zie Contact.

Hier vindt u een overzicht van lopende en afgeronde onderzoeken.

Lopend onderzoek:

 
Afgerond onderzoek: publicaties
'Anticoagulant therapy and outcomes in patients with prior or acute heart failure and acute coronary syndromes: Insights from the APixaban for PRevention of Acute ISchemic Events 2 trial'
Onderzoek door: dr. J.H. (Jan Hein) Cornel
In: American Heart Journal
Over: Hartfalen als complicatie van een hartinfarct heeft een slechte prognose met een 2,5 maal verhoogde kans om te overlijden binnen 1 jaar. Toevoeging van de bloedverdunner apixaban heeft hier geen invloed op maar verhoogt wel de kans op bloeding.

'High-pitch prospective ECG-triggered helical coronary computed tomography angiography in clinical practice: image quality and radiation dose'
Onderzoek door: K. Bogaard, S. Reinders, M.M.G. Krul en dr. J.H. (Jan Hein) Cornel
In: International Journal of Cardiovascular Imaging
Over: Er is een nieuw protocol ontwikkeld om met een CT scanner de kransslagvaten in beeld te brengen. De kwaliteit van het onderzoek blijft hierbij goed terwijl de Röntgen stralenbelasting met een factor 3 kan worden verlaagd.