terug naar nwz.nl

Hospital@Home

Op een woensdag eind oktober was er sprake van enige paniek in huize Hackmann. Bert Hackmann (84 jr) is inmiddels al een jaar of 40 vaste klant bij arts en ziekenhuis. Z’n medisch dossier door de jaren heen is even dik als een die van Van Dale. Ondanks zijn jarenlange ervaring behoort het nog niet tot zijn favoriete activiteit om zich spontaan te melden in het ziekenhuis. Zijn vriendin Riet had zorgen en trok daardoor aan de bel. Het ging niet goed met Bert, hij was heel kortademig en sliep slecht, heel slecht. Deze zorgen werden één op één door vertaald naar de medische zorg in het ziekenhuis. Één telefoontje naar het Noordwest Ziekenhuis was voldoende om de molen in beweging te krijgen, dit ging vliegensvlug. Binnen een uur had hij een afspraak voor een longfoto, bloedprikken en z’n cardioloog. En wel allemaal op diezelfde woensdag!

Riet en Bert gingen naar Den Helder en meldden zich voor de longfoto. Aan het eind van het proces was de diagnose helder. Z’n lichaam hield vocht vast en hij zou in het ziekenhuis moeten worden opgenomen om via een infuus en medicatie het vocht af te drijven. De laatste keer dat Bert in het ziekenhuis lag was een periode van 2 maanden en eigenlijk was z’n levensverwachting toen nog gering. Hij kneep ‘m toen best wel een beetje en hij had het sindsdien niet meer zo op ziekenhuizen. Kortom, Bert wilde niet blijven in het ziekenhuis.

Ook hiervoor werd direct een oplossing geboden, Hospital@Home. De oplossing voor hem om z’n medicatie via een infuus toegediend te krijgen en toch thuis te kunnen herstellen. Dit proces werd direct opgestart, diezelfde avond werd er thuis nog een infuus aangebracht en kreeg hij de eerst medicatie toegediend. Dit is een week lang twee keer per dag herhaald en Bert ging zich snel beter voelen, voor hem was dit een ideale oplossing.

Achteraf kijkt hij heel positief op deze periode terug. Z’n eigen leven ging eigenlijk gewoon door, wel op een laag pitje natuurlijk. In diezelfde week was ook de herdenking van de sterfdag zijn overleden vrouw Maria. Hospital@Home zorgde er ook voor dat hij op deze voor hem belangrijke dag even naar het graf kon om bij dit moment stil te staan. Ook is Bert heel tevreden over de dagelijkse verpleging/ ondersteuning vanuit het ziekenhuis en de Thuiszorg. Hij denkt dat z’n genezingsproces veel sneller is verlopen doordat hij in zijn eigen omgeving kon blijven.

Hospital@Home was voor Bert een zeer geslaagd concept.

 

Wilt u meer weten over het project Hospital@Home, lees dan het nieuwsbericht '2e pilot om patiënten met hartfalen thuis te behandelen van start'.