terug naar nwz.nl

Eerste hart-long hulp specialisatie: Renate Harmse-Ridder

De eerste verpleegkundigen van Noordwest Ziekenhuisgroep hebben de specialisatie eerste hart-long hulp (EHLH) aan de Amstel Academie (VUMC) behaald.

De EHLH van Noordwest was in 2009 de eerste in zijn soort, inmiddels is de EHLH in meer ziekenhuizen ingevoerd. De Amstel Academie heeft in samenwerking met Noordwest en Spaarne Gasthuis in 2017 een specialisatie-opleiding voor de EHLH opgezet. De opleiding bevat klinisch redeneren, vakverdieping cardiac care, basiscardiologie en zuurstof/handbeademing. Ook is de specialisatie gericht op longziekten met onderwerpen zoals astma en longembolieën. Tijdens de opleiding hebben onze verpleegkundigen diverse stages gelopen binnen Noordwest. Voorbeelden zijn de hartbewaking, spoedeisende hulp, de intensive care en bij de ambulancedienst.

Renate Harmse Ridder is 1 van onze verpleegkundigen die de specialisatie heeft behaald.

Renate kan je wat meer vertellen over je werk op de eerste hart-long hulp?
Op de EHLH zien we patiënten met klachten van de thorax (borstholte). Patiënten worden kort opgenomen. Als de diagnose wordt gesteld, wordt op de EHLH per direct gestart met een behandeling. We zien patiënten met verschillende ziektebeelden, bijvoorbeeld kortademigheid, longkanker en longontsteking.

Ik heb de oprichting van de EHLH meegemaakt. Ik werkte 2 dagen per week op de longafdeling toen in 2006 verpleegkundigen werden gevraagd voor de eerste hart hulp. Daar heb ik mij toen voor ingeschreven. Met een klein groepje verpleegkundige (van de afdeling longziekten, combinatie afdeling cardiologie/longziekten en cardiologie en enkele verpleegkundigen van de CCU) waren wij verantwoordelijk voor 6 acute hartpatiënten. We konden processen zelf opzetten. De eerste dienst was gelijk erg druk! Omdat de klachten van long- en hartaandoeningen soms veel op elkaar lijken en vaak met elkaar samenhangen, werd in 2009 de longgeneeskunde aan de eerste hart hulp toegevoegd. Na verbouwing waren er 12 EHLH bedden. Nu zijn het er zelfs 21.

Wat vind je het leukste aan het werken op de EHLH?
Een dag op de eerste hart-long hulp kan heel wisselend zijn. Er kunnen zo 3 patiënten tegelijk komen, maar met zeer verschillende ziektebeelden. Je weet nooit hoe de dag gaat verlopen. Je bent de eerste opvang voor patiënten en geeft de eerste blik op de patiënt.

Waarom wilde je de EHLH-specialisatie volgen?
Patiënten worden steeds zieker. Daarnaast heb je zowel de acute opvang van long- als hartpatiënten, je moet dus best veel weten. Dit verreist een speciale kennis van beide patiëntencategorieën. Een opleiding special gericht op eerste hart-long hulp kan ons beter voorbereiden op wat je op een gespecialiseerde afdeling kan verwachten.

Hoe heb je de specialisatie ervaren?
De opleiding was best pittig. We gingen diep op de stof in. Tijdens de opleiding was het leuk om ervaring te delen met klasgenoten uit andere ziekenhuizen. Ook de stage op de ambulance en de spoedeisende hulp waren onwijs leuk. Van klasgenoten en de stages kun je weer leren en eventuele verbeterpunten introduceren op mijn eigen afdeling. Na de opleiding zie je dingen beter of kan je zaken beter ondervangen door klinisch te redeneren. Ook is klinische logistiek belangrijk: je moet schakelen tussen verschillende mensen en afdelingen zoals de CCU en de verpleegafdelingen, zo kan je de doorstroming verbeteren.


Lees meer over onze eerste hart-long hulp