terug naar nwz.nl

Eerste hart-long hulp aangemerkt als ‘Good Practice’

13.07.2017
Eerste hart-long hulp aangemerkt als ‘Good Practice’

Long Alliantie Nederland duidt de eerste hart-long hulp van Noordwest Ziekenhuisgroep en Spaarne Gasthuis aan als ‘Good practice’ voor ziektebeeld overstijgend werken bij COPD en hartfalen. Cardiologen, longartsen, long- en hartverpleegkundigen werken 24 uur per dag nauw samen op onze eerste hart-long hulp. Dit heeft veel voordelen voor de patiënt.

Samenwerking hart-long
Symptomen van hart- en longaandoeningen lijken soms veel op elkaar. Ook hangen hart- en longproblemen vaak met elkaar samen, zoals het geval kan zijn bij COPD en hartfalen. Door de samenwerking kan sneller een complete diagnose volgen en de behandeling worden gestart.

Rapport
In het rapport ‘Versterken van preventie en zorg voor mensen met hartfalen en COPD’ van Long Alliantie Nederland wordt het belang van ziektebeeld overstijgend werken aangeduid. In Nederland komt het regelmatig voor dat een patiënt hartfalen én COPD heeft, maar deze patiënt krijgt niet altijd de diagnose van beide ziektebeelden. Voor de kwaliteit van leven van deze patiënten is het echter van belang om hartfalen en COPD in samenhang te behandelen, ziekte overstijgend werken kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Lees meer over hartfalen of COPD
Lees meer over het rapport