terug naar nwz.nl

Uitgelicht! Hartfunctielaborant Marijke Bruns

Marijke Bruns werkt al 14 jaar als hartfunctielaborant bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Ze onderzoekt patiënten met hartklachten. Marijke vindt haar functie leuk en uitdagend en vertelt ons over haar bijzondere positie binnen Noordwest Ziekenhuisgroep.


Marijke, wat doe je als hartfunctielaborant?
Ik onderzoek het functioneren van het hart. Dit kan op 2 manieren: via de buitenkant van het hart (non-invasief) en via de binnenkant (invasief). Non-invasieve onderzoeken zijn bijvoorbeeld echo’s en fietstesten. Invasief onderzoek houdt in dat je de patiënt van binnenuit onderzoekt. Dit doen we in de hartkatheterisatiekamer.

Wat gebeurt er dan precies in de hartkatheterisatiekamer?
In de hartkatheterisatiekamer brengt een cardioloog een dun, hol slangetje via een slagader in de pols naar de aders rond je hart. De cardioloog kan zo eventuele vernauwingen opsporen.

Er zijn dus 2 manieren van onderzoek, welke manier doe jij?
Alle 2! Ik werk 12 uur per week op de echokamer (non-invasief) en 16 uur per week in de hartkatheterisatiekamer (invasief). Dat is een hele leuke combinatie. Ik zie patiënten soms eerst bij een echo en later op de hartkatheterisatiekamer. Dan heb ik al veel achtergrondinformatie van de patiënt.

Wat vind je het leukste aan de echo’s?
Bij echo’s heb je veel 1 op 1 contact met de patiënt. Het leuke aan de echo vind ik dat de patiënt zelf  met het onderzoek mee kan kijken via een spiegel. De patiënt kan de beelden van zijn eigen hart zien en ik geef daar tijdens het onderzoek uitleg over. Ik merk dat het onderzoek zo leuker en minder spannend is voor mijn patiënten.

En hoe vind je het bij de katheterisatiekamer?
Bij een hartkatheterisatie werk je in teamverband. Patiënten komen langs voor een geplande afspraak of ze komen met spoed binnen. Bij een spoedgeval gaat het vaak om een afgesloten vat. Die wil je zo snel mogelijk open hebben, anders ontstaat er hartspierschade. Ik zie het als een leuke uitdaging om bij een spoedgeval te assisteren en het afgesloten vat zo snel mogelijk weer open te krijgen.

Zijn er meer collega’s die het hart zowel van binnenuit als van buiten onderzoeken?
Ik ben volgens mij de enige bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Hiervoor heb ik in het Spaarne Gasthuis gewerkt. Daar waren meer collega’s die de manieren van onderzoek combineerden, maar daar konden we bij hartkatheterisaties alleen een diagnose stellen. Bij Noordwest Ziekenhuisgroep dotteren we zelf. Dat maakt het hier breder en leuker.