terug naar nwz.nl

Kleinste implanteerbare hartmonitor

30.03.2015
Kleinste implanteerbare hartmonitor
De afdeling cardiologie van Medisch Centrum Alkmaar heeft als eerste ziekenhuis in Noord-Holland Noord de kleinste hartmonitor ‘de Reveal LINQ’ van Medtronic geïmplanteerd. Met dit apparaatje worden hartritmestoornissen opgespoord die via een kastje thuis aan de behandelend arts worden gestuurd.

De minihartmonitor is net zo klein als één derde van een AAA-batterij en daarmee 80% kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. Voorheen werd er in MCA een hartmonitor geïmplanteerd ter grootte van een USB-stick. Ondanks dat de hartmonitor aanzienlijk kleiner is, heeft de Reveal LINQ 20% meer geheugen dan zijn voorganger en heeft bovendien een sterkere batterij.

De minihartmonitor wordt net onder de huid naast het borstbeen geplaatst en is in de meeste gevallen vrijwel onzichtbaar voor het blote oog. De voornaamste voordelen voor de patiënt zijn een kleiner litteken en een langere levensduur van het apparaat. Cardioloog Giovanni Tahapary is trots op het leveren van innovatieve zorg in Noord-Holland Noord. ‘Dit apparaat is klein, patiëntvriendelijk en levert direct verbinding met het ziekenhuis in geval van gevaarlijke ritme- of geleidingsstoornissen van het hart.’ De patiënt staat zo altijd dichtbij.