terug naar nwz.nl

Eerste patiënt in Noordwest succesvol geopereerd met Impella

22.11.2023
Eerste patiënt in Noordwest succesvol geopereerd met Impella

Afgelopen vrijdag is in ons ziekenhuis in Alkmaar voor het eerst een patiënt geopereerd met gebruik van de Impella. De Impella is een intracardiale hartpomp. Deze pomp zuigt bloed op vanuit het linkerventrikel van het hart en pompt dit naar de aorta. De bloeddoorstroming naar het lichaam gaat hierdoor altijd door, ook als het hart minder of niet klopt. De Impella neemt hierbij dus tijdelijk de hartfunctie over zodat ondertussen complexe dotterbehandelingen uitgevoerd kunnen worden. 

Succesvol
Noordwest voert al een breed scala uit aan complexe dotterbehandelingen. Door de introductie van deze hartpomp kunnen nu ook patiënten met een slechte hartfunctie in Noordwest worden behandeld.
‘Aan deze eerste succesvolle operatie is een intensieve voorbereidingsperiode vooraf gegaan. Dankzij de inzet van de collega’s van de afdeling cardiologie, de hartcatheterisatiekamers, de vaatchirurgen, medisch personeel en ondersteuning achter de schermen, hebben we onze patiënt afgelopen vrijdag succesvol kunnen opereren. We hebben er het volste vertrouwen in dat we deze methode de komende tijd vaker en succesvol in Alkmaar kunnen inzetten. Een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek,’ aldus cardioloog Diederik van Wijk namens het hele team.

Afbeelding

Op de afbeelding de kransslagaders van het hart. Van linksboven naar rechtsonder is de langwerpige Impella gepositioneerd door de aortaklep. Het bloed wordt opgezogen uit de linkerventrikel, waarna het in de aorta (links bovenin, buiten de foto) wordt uitgepompt.