terug naar nwz.nl

Sneller herstel na operatie longkanker door nieuwe behandelwijze

05.11.2020
Sneller herstel na operatie longkanker door nieuwe behandelwijze

Patiënten met longkanker hebben er baat bij als ze sneller herstellen na een operatie. Er is daarom een nieuwe behandelwijze opgesteld waarbij de patiënt al voor de ingreep begeleid wordt om zo fit mogelijk de operatie in te gaan.

Korter in het ziekenhuis en minder complicaties
De behandelwijze bestaat uit een combinatie van leefstijladvies, ademhalingsoefeningen en pijnstilling. In de periode voorafgaand aan de operatie wordt de patiënt geadviseerd om voldoende te bewegen, te stoppen met roken en geen alcohol te drinken. Kort voor de ingreep krijgt de patiënt ademhalingsoefeningen en preoperatieve voeding die het herstel bevorderen. Ook wordt er betere pijnstilling voorgeschreven en wordt de patiënt kort na de ingreep gestimuleerd te bewegen. Door hier actief op te sturen verwachten we dat de ligduur voor de patiënt wordt verkort en de kans op complicaties kleiner wordt. Dat kan de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Nieuwe aanpak
Er is steeds meer aandacht voor de conditie van de patiënt voorafgaand aan de operatie, maar voor longkankerpatiënten is deze aanpak nieuw. De nieuwe behandelwijze is vastgelegd in het ERATS protocol, wat staat voor Enhanced Recovery After Thoracic Surgery. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft dit protocol ontwikkeld en doet onderzoek naar de effectiviteit. Noordwest is het eerste ziekenhuis dat dit protocol ook in gebruik neemt. Het doel is dat het protocol landelijk de standaard wordt.