terug naar nwz.nl

Noordwest Ziekenhuisgroep is rookvrij

01.10.2019
Noordwest Ziekenhuisgroep is rookvrij

De locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn vanaf 1 oktober rookvrij. Patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en passanten mogen op het hele terrein niet meer roken. Dit geldt ook voor de parkeerterreinen bij de locaties. Een mijlpaal waar we trots op zijn, want roken en zorg gaan niet samen.

Gezonde omgeving
Noordwest wil dat het ziekenhuis – zowel binnen als buiten – een gezonde omgeving is voor haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Een rookgelegenheid op het terrein past daar niet bij. De cliëntenraad en ondernemingsraad van Noordwest hebben een grote rol gespeeld bij dit besluit.

Rookvrije Generatie
Noordwest sluit zich aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het doel van de Rookvrije Generatie is om ieder kind dat geboren wordt de kans te geven om rookvrij op te groeien.

Longarts Karin Grijm: ‘Roken is een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Het draagt in belangrijke mate bij aan het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten en longkanker. Meeroken kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom niet dat kinderen, maar ook andere patiënten en bezoekers die naar het ziekenhuis komen, blootgesteld worden aan sigarettenrook op het terrein van het ziekenhuis. Wij zien het als ziekenhuis als onze taak om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen en patiënten te adviseren om te stoppen.’

Wennen aan nieuwe situatie
Onze patiënten, bezoekers en medewerkers zullen aan de veranderde situatie moeten wennen. De ervaring van andere ziekenhuizen die de stap om rookvrij te worden al eerder hebben gezet, is dat dit na enkele maanden al zo is. Rokende patiënten die voor langere tijd opgenomen worden in Noordwest krijgen hulp aangeboden. Denk hierbij aan informatie geven over begeleiding bij het stoppen met roken en het beschikbaar stellen van nicotinevervangende middelen. Wij hopen dat iedereen meehelpt om Noordwest rookvrij te houden.   

Meer weten?
Lees de veelgestelde vragen op www.nwz.nl/rookvrij.