terug naar nwz.nl

Tien jaar eerste hart-long hulp in Alkmaar

19.09.2019
Tien jaar eerste hart-long hulp in Alkmaar

De eerste hart-long hulp (EHLH) van de Alkmaarse locatie van Noordwest Ziekenhuisgroep bestaat deze maand 10 jaar. Toen een primeur, inmiddels een bewezen concept. ‘Tien jaar geleden waren we er van overtuigd dat de intensieve samenwerking tussen de vakgroepen cardiologie en longgeneeskunde betere patiëntenzorg zou opleveren. In het bijzonder in de acute fase. In de afgelopen 10 jaar hebben we dat meer dan bewezen. Op de Eerste Hart-Long Hulp geldt ‘uw hart is ons hart’, aldus Victor Umans, die als cardioloog nauw betrokken was bij de oprichting van de afdeling.

Samenwerking
Symptomen van hart- en longaandoeningen lijken soms veel op elkaar. Ook hangen hart- en longproblemen vaak met elkaar samen, zoals het geval kan zijn bij COPD en hartfalen. Door de samenwerking kan sneller een complete diagnose volgen zodat direct de behandeling kan worden gestart. Cardiologen, longartsen, long- en hartverpleegkundigen werken 24 uur per dag nauw samen op de eerste hart-long hulp.

Groei
Als eerste ziekenhuis in Nederland werd in september 2009 de EHLH opgericht in het Alkmaarse Ziekenhuis. Bij de start had de afdeling 12 EHLH-bedden, inmiddels zijn het er 21 plus vier cardioversie bedden, voor de behandeling van hartritmestoornissen. Het aantal patiënten op jaarbasis is verdubbeld. Er komen nu bijna 9000 patiënten op de afdeling.

Gespecialiseerd
Met het groter worden van de EHLH is ook het opleidingsniveau van de verpleegkundigen meegegroeid. In samenwerking met het Spaarne Gasthuis en de Amstel Academie heeft Noordwest sinds 2017 een specialistische, 9 maanden durende opleiding voor EHLH-verpleegkundigen..

Longarts Alle Welling: ‘Ook deze opleiding bewijst dat we tien jaar geleden een juiste keuze hebben gemaakt. De beide vakgebieden zijn nauw met elkaar verbonden. Dat hebben andere ziekenhuizen in de tussenliggende tijd ook ingezien. We zijn niet meer het enige ziekenhuis met een EHLH, maar we waren wel de eerste!’

Hart-long centrum
De EHLH maakt onderdeel uit van het hart-long centrum van Noordwest Ziekenhuis. Binnen het hart-long centrum kunnen patiënten rekenen op gespecialiseerde hoogwaardige zorg van de specialismen cardiologie en longziekten.