terug naar nwz.nl

Cardiologen Noordwest plaatsen eerste minisensors in longslagader

22.05.2019
Cardiologen Noordwest plaatsen eerste minisensors in longslagader

De cardiologen van Noordwest hebben vandaag voor het eerst bij twee patiënten een CardioMEMs HF-systeem geïmplementeerd. Het CardioMEMS is een drukmeter die geïmplanteerd wordt in de longslagader bij patiënten met hartfalen. De patiënt stuurt via de minisensor vanuit huis dagelijks essentiële informatie over de status van zijn hartfalen naar het ziekenhuis. Hierdoor kan een verergering van hartfalen sneller worden gesignaleerd en een behandeling worden aangepast om zo de kans op een ziekenhuisopname te verkleinen.

Hulpmiddel
Het CardioMEMS HF-systeem is een hulpmiddel waarmee de cardioloog en verpleegkundigen op afstand patiënten met hartfalen kunnen volgen. Hiervoor wordt met behulp van een kleine sensor de druk in de longslagader gemeten. Deze druk zal oplopen als het hartfalen verergert. Ook kunnen artsen en verpleegkundigen aan de drukveranderingen zien hoe patiënten reageren op verschillende therapieën zoals medicijnen, veranderingen in levensstijl of een pacemaker.

Patiënt
Patiënten met chronisch hartfalen die het afgelopen jaar opgenomen zijn geweest en blijvend een forse beperking in de inspanningstolerantie houden komen in aanmerking voor de sensor. De verwachting is dat in Noordwest 15 tot 20 CardioMEMs geïmplementeerd worden. 

Eerder ingrijpen
Cardioloog Jan van Ramshorst: ‘De cardioMEMS maakt het mogelijk de behandeling van hartfalen niet alleen bij te sturen op basis van klachten, gewicht en bloeddruk, maar om al een stap eerder in het proces in te kunnen grijpen door de bloeddruk in de longen te monitoren. Ook is frequentere monitoring mogelijk zonder dat patiënt ervoor naar het ziekenhuis hoeft te komen. Dit heeft in de Verenigde Staten geleid tot een vermindering van het aantal opnames met hartfalen.’

Onderzoek
De implantaties in Noordwest worden uitgevoerd in het kader een landelijk onderzoek naar de effectiviteit van de sensor. Een Amerikaanse studie liet al zien dat het apparaatje duurzaam en veilig is. Het aantal ziekenhuisopnames bij patiënten met ernstig hartfalen nam met 37 procent af. De zorg in Nederland is anders georganiseerd en daarom zal uit dit onderzoek moeten blijken of het effect hier even groot is. Noordwest is een van 19 ziekenhuizen die deelneemt aan het onderzoek, het enige ziekenhuis in Noord Holland Noord.