terug naar nwz.nl

Longtumor verwijderen

Om voor een longoperatie in aanmerking te komen, wordt rekening gehouden met:

  • uw algehele lichamelijk conditie
  • longfunctie: uw longarts onderzoekt of u nog voldoende zuurstof kunt opnemen met het resterend longweefsel als een stuk long wordt verwijderd
  • de tumor: de grootte en de plaats van de tumor en eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in uw lichaam


Tumorclassificatie
Om een helder beeld te krijgen van de tumor en van het stadium van de kanker, gebruikt de arts-patholoog een tumorclassificatie (TNM-classificatie). Lees op de website van ons Oncologisch Centrum meer over de TNM-classificatie.

De longoperatie
De chirurg heeft verschillende technieken om een longtumor te verwijderen:

VATS lobectomie
De operatie gebeurt via een kijkoperatie. Dat betekent dat de chirurg slechts 3 kleine sneetjes maakt, waardoor een buisvormige camera (thoracoscoop) en verschillende operatie-instrumenten in de borstholte worden gebracht. Via een beeldscherm, dat verbonden is met de camera, voert de chirurg de operatie uit. Voordeel van deze techniek is, dat het zo min mogelijk schade brengt aan het weefsel (huid, spieren en pezen).
De chirurg gebruikt deze techniek het meest, maar de techniek is niet bij iedereen mogelijk. De chirurg kan u nader informeren.

Spiersparende thoracotomie
Bij deze operatietechniek snijd de chirurg de brede rugspier dwars door (volgens het verloop van de daaronder liggende ribben) om zo de ribben en borstkas te benaderen. Op het einde van de operatie sluit de chirurg de borstkas en hecht deze rugspier weer aan elkaar. Als een spier in de vezelrichting wordt ingesneden en opengesperd, is er minder weefselschade en bevordert dit een snel herstel.

Posterolaterale thoracotomie (conventionele operatie)
Bij deze operatie maakt de chirurg een snede van achter-onder langs het schouderblad naar voren, meestal is dit op de plaats van de 6e rib. U wordt, als u in de operatiekamer onder narcose bent, hiervoor op uw zij gelegd. De chirurg kan de snede ook in de huid dwars op de ribben plaatsen, zodat de spier opzij wordt geschoven in plaats van door de midden gesneden en weer vastgehecht zoals bij de spiersparende thoracotomie.

Wilt u verder lezen hoe een longoperatie verloopt? U vindt meer informatie op de website voor longchirurgie.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het verwijderen van een longtumor?
U krijgt van uw chirurg uitgebreide voorlichting over de operatie. Al voor de ingreep wordt u begeleid om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Dit bevordert het herstel na de operatie. Lees meer over deze behandelwijze in dit nieuwsbericht.
Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de ingreep nuchter zijn. Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na het verwijderen van een longtumor?
Na een longoperatie blijft u gemiddeld 4 tot 7 dagen in het ziekenhuis. Een fysiotherapeut ondersteunt u met ademhalings- en bewegingsoefeningen. Thuis zal u een paar weken moeten aansterken. Houdt u er rekening mee dat u ge