terug naar nwz.nl

Implantatie hartritmemonitor

Een implanteerbare hartritmemonitor is een staafvormig apparaatje dat uw hartritme registreert. Het apparaatje slaat automatisch uw hartritme op als deze te snel, te langzaam of onregelmatig gaat. Voor het stellen van een diagnose kan uw arts op deze manier uw hartritme voor langere tijd controleren.
Het staafvormige apparaatje wordt onder uw huid geplaatst, ter hoogte van uw hart. Het is een klein implantaat en niet zichtbaar voor uw omgeving. Daarnaast voelt u het niet zitten.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de implantatie?
U wordt opgenomen op de dagbehandeling cardiologie (hart dagbehandeling) van locatie Alkmaar. Dit betekent dat u een paar uur in het ziekenhuis verblijft. Het is belangrijk dat u zich goed op de implantatie voorbereid. Lees de folder ‘Implanteerbare hartritmemonitor’, lees meer over uw opname en bekijk ook de volgende film, waarin een ervaringsdeskundige haar verhaal vertelt.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Hoe verloopt de implantatie?
De cardioloog geeft u een plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep ligt u op uw rug. De arts maakt een snede van ongeveer 1 cm. Via dit sneetje wordt de hartritmemonitor onder uw huid ingebracht, op de linkerzijde van de borstkas, vlak naast het borstbeen. Daarna wordt het wondje gesloten. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Wat kunt u verwachten na de implantatie?
Na de implantatie haalt de verpleegkundige u op uit de wachtruimte van de behandelkamer. De verpleegkundige controleert uw wond. De pacemaker technicus stelt uw geïmplanteerde hartritmemonitor in en geeft u uitleg over de monitor. Ook krijgt u uitleg over de afstandsbediening voor het registreren van symptomen en over de controle op afstand via de monitor. Als alles goed met u gaat, dan mag u 1 uur na de ingreep weer naar huis. Na 10 dagen komt u voor een controle afspraak bij de technicus op de hart-long polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Veelgestelde vragen
Bekijk ook de veelgestelde vragen over de implanteerbare hartritmemonitor.