terug naar nwz.nl

Pacemakerimplantatie

Een trage of onregelmatige hartslag veroorzaakt vermoeidheid, duizeligheid of flauwvallen. Als u hier last van heeft, kan een pacemaker een oplossing zijn om de trage of onregelmatige hartslag te verhelpen.

Een pacemaker is een klein apparaatje dat we onder de huid bij het rechter of linker sleutelbeen plaatsen. De pacemaker is met 1 of 2 draden via een ader met uw hart verbonden en houdt voortdurend uw hartslag in de gaten. De pacemaker geeft kleine elektrische impulsen als uw hartslag te traag of onregelmatig wordt. U kunt al uw dagelijkse bezigheden na 6 weken weer normaal doen. U merkt nagenoeg niets van uw pacemaker. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op een pacemakerimplantatie? 
U wordt voor 1, 2 of 3 dagen opgenomen op de hartafdeling. Wij raden u aan om de folder 'Goed voorbereid naar het ziekenhuis' door te nemen.

Hoe verloopt de pacemakerimplantatie
U krijgt een plaatselijke verdoving (in een enkel geval een algehele narcose). Daarna brengen we de pacemaker in onder de huid, vlak onder het linker sleutelbeen of onder de linker borstspier. De ingreep vindt plaats in een hartkatheterisatiekamer. De ingreep duurt ongeveer anderhalf tot 3 uur. Met het fotoverhaal van de pacemakerimplantatie ziet u wat er gebeurt tijdens de ingreep.

Wat kunt u verwachten na een pacemakerimplantatie?
Op de hart-long polikliniek controleren en begeleiden we patiënten die een pacemaker dragen. U komt 1 of 2 keer per jaar voor controle. We bekijken dan nauwkeurig hoe uw pacemaker functioneert.