terug naar nwz.nl

Mantoux

De mantouxtest gebruiken we om vast te stellen of uw lichaam afweerstoffen heeft gevormd tegen de tuberkelbacterie. Dit is de bacterie die tuberculose kan veroorzaken. Afweerstoffen produceert het lichaam als het besmet is (geweest) met de tuberkelbacterie, of als u is ingeënt tegen tuberculose. 

Hoe verloopt een mantoux? 
De mantouxtest is een van de betrouwbaarste testen die er is. Hij lijkt enigszins op een allergietest: we spuiten een kleine hoeveelheid tuberculine vloeistof in de huid van uw onderarm. Na 3 dagen controleren we of uw lichaam hierop heeft gereageerd. Als er geen reactie van de huid optreedt, betekent dit dat uw lichaam geen afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is dan zeker dat u niet besmet bent (geweest) met de tuberkelbacterie. De test is minder betrouwbaar als u een verminderde weerstand heeft. Als er wel een reactie van de huid optreedt (rood bultje, verdikking onderarm), wil dat nog niet zeggen dat u tuberculose heeft. Het betekent alleen dat de tuberkelbacterie in uw lichaam zit. Uw huid zal ook op de vloeistof reageren als u bent ingeënt tegen tuberculose. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op een mantoux? 
U kunt voor dit onderzoek gewoon eten en drinken. Zorgt u ervoor dat u tijdens het onderzoek geen lippenstift draagt. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Wilt u daarom ruim op tijd aanwezig zijn.

Ziektebeelden

Er is geen informatie beschikbaar over relevante ziektebeelden. Bekijk het complete overzicht van ziektebeelden.

Folders

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.