terug naar nwz.nl

Hartklepoperatie

Als uw hartkleppen niet meer optimaal functioneren, komt dat meestal door veroudering of een ontsteking (endocarditis). Ook als gevolg van een hartinfarct kan een hartklep dusdanig beschadigen dat deze moet worden vervangen. 

Als blijkt dat dotteren of een behandeling met medicijnen niet genoeg helpt, kiest de cardioloog soms voor een hartklepoperatie. Daarbij proberen we uw hartklep te repareren. Als dat niet kan, krijgt u soms een kunstklep. 
De operatie vindt plaats in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Bij een kunstklep heeft u de keuze tussen 2 soorten kleppen:

  • mechanische klep: deze is gemaakt van kunststof materiaal
  • biologische klep: deze is gemaakt van biologisch materiaal (rund of varken)


Elke klep heeft zijn voor- en nadelen. Om u te ondersteunen bij het maken van een keuze kunt u naar www.hartklepkeuze.nl gaan. Hier vindt u praktische informatie en een keuzehulp. Een keuzehulp legt u de voor- en nadelen uit en geeft inzicht in uw persoonlijke voorkeuren daarbij.

Filmpje
In onderstaand animatiefilmpje kunt u een uitleg bekijken over de operatie aan de oartaklep, deze uitleg geldt ook voor een operatie aan de mitralisklep. 

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Meer informatie over de operatie
Meer informatie over de operatie, het verloop en praktische tips na de operatie kunt u vinden op de website van de Hartstichting. Onderaan de pagina van de Hartstichting kunt u eventueel de informatiefolder downloaden. 

Herstel na de operatie
In onderstaand filmpje van Amsterdam UMC ziet u wat u na de operatie kunt verwachten en krijgt u praktische tips om uw herstel te bevorderen. 

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen