terug naar nwz.nl

Fietstest long (ergometrie)

Met een fietstest (ergometrie) meten we tot welke inspanning u in staat bent. Ook onderzoeken we de oorzaak van een eventueel verminderd inspanningsvermogen. Onder begeleiding van een longfunctie analist fietst u zo hard en zo lang mogelijk op een hometrainer.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een ergometrie?
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Het is daarom prettig dat u ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent. Zorgt u voor gemakkelijke kleding. We adviseren u verder om zo’n 2 uur voor het onderzoek niet te veel te eten of zware inspanningen te verrichten.
U kunt al uw longmedicatie gewoon gebruiken. Denkt u dat u geen maximale lichamelijke inspanning kunt leveren, bijvoorbeeld door griep of pijnlijke gewrichten? Belt u dan met de longfunctieafdeling voor overleg.

Hoe verloopt een ergometrie?
Twee longfunctie analisten en/of een arts begeleiden u bij de fietstest. Tijdens het onderzoek:

  • meten we uw bloeddruk
  • maken we een hartfilmpje
  • meten we het zuurstofgehalte in uw bloed
  • registreren we de opname van zuurstof en afgifte van koolzuurgas

Als dit met u is afgesproken, wordt voor en tijdens de fietstest ook nog bloed afgenomen uit uw polsslagader. Dit is bedoeld om na te gaan wat de zuurstofwaarde in uw bloed is in rust en na maximale inspanning. Het gehele onderzoek duurt ongeveer een uur. De tijd dat u op de fiets zit, duurt meestal 15 tot 20 minuten.

 

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.