terug naar nwz.nl

Cardioversie

Met een cardioversie, ofwel electrocardioversie, behandelen we sommige vormen van hartritmestoornissen. Tijdens de cardioversie leidt uw arts een elektrische stroom door uw hartspier om het onregelmatige ritme van uw hart weer regelmatig te krijgen. Met cardioversie kunnen we in de meeste gevallen het normale hartritme weer herstellen. Het is voor elke patiënt anders, hoe lang het hart hierna in het juiste ritme blijft.

U krijgt een lichte vorm van narcose, zodat u niets merkt van de behandeling. U wordt voor dit onderzoek een dagdeel opgenomen op de afdeling hartbewaking. Met een defibrillator leiden we een stroomstootje door uw hart, waardoor uw hartritme wordt gecorrigeerd. Het kan zijn dat de cardioloog na de cardioversie uw medicatie aanpast. 3 tot 4 uur na de behandeling mag u naar huis. U mag niet zelf autorijden.

Hoe kunt u zich voorbereiden op cardioversie?
Zodra u bent aangemeld voor een cardioversie-behandeling in Alkmaar, dan krijgt u een uitnodiging voor het groepsvoorlichtingspreekuur (online).

Dag van de opname
Op de dag voor uw opname gaan we na of de behandeling echt nodig is:

  • we onderzoeken uw bloed
  • we maken een hartfilmpje
  • u laat het hartfilmpje beoordelen
  • ’s middag belt u de hartbewaking om te horen of cardioversie nodig is of niet


Op de afdeling hartbewaking bereiden we u voor op de behandeling. Tot vier uur voor de cardioversie mag u niets meer eten en drinken. Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein slokje water. Omdat u een lichte verdoving krijgt, mag nu niet zelf naar huis rijden.

Fotoverhalen
Bekijk de 3 fotoverhalen over onze cardioversiebehandeling.