terug naar nwz.nl

'Dokter, vertel eens...'

In de rubriek ‘Dokter, vertel eens’ geven specialisten van het hart-long centrum antwoord op veel gestelde vragen.

Dokter Wendy Burgersdijk, vertel eens...
Er is bij mij COPD vastgesteld. Hoe kom ik hieraan? En wat kan ik zelf doen?


Wat is COPD en hoe kom ik eraan?
COPD is een ziekte van de longen en luchtwegen. Het kan ontstaan na het langdurig inademen van rook of andere beschadigende stoffen. COPD komt veel voor bij mensen die lang gerookt hebben. Het is echter niet zo dat iedereen die rookt of heeft gerookt COPD krijgt. Het risico op het krijgen van COPD is ook deels erfelijk bepaald of het is gewoon een kwestie van pech.

Ik merk dat ik vaak moe ben, hoe ga ik het best om met mijn energie?
Bij COPD-patiënten komt vermoeidheid veel voor. Net als kortademigheid. Beide zijn erg vervelend. COPD is ook niet alleen een ziekte van de longen. Activiteiten kosten meer energie. Dit kan heel frustrerend zijn, zeker omdat de omgeving soms niet ziet dat u minder kan. Het is belangrijk om na minder taken al tevreden te zijn maar wel blijven bewegen.

Wat voor invloed heeft het weer op COPD?
De luchtwegen reageren bij COPD overdreven op prikkels zoals temperatuurswisselingen en vocht. Hiervan kunt u nog benauwder worden en meer gaan hoesten of slijm opgegeven.

Hoe kan ik leren om te gaan met mijn ziekte?
Dat is een hele uitdaging. Belangrijk is te communiceren met uw omgeving, zodat men weet wat er speelt. Ook is het belangrijk dat u zich niet schaam voor de ziekte. Want zoals eerder gezegd is het ook een kwestie van pech. Veel patiënten zijn als op jonge leeftijd begonnen met roken. Het was toen nog niet bekend dat het zo slecht is. Daarnaast denken jonge mensen vaak niet na over lange termijn-gevolgen. Een verslaving stoppen is heel erg lastig. Toch is het heel belangrijk om te stoppen met roken als u dat nog doet. Het is ook belangrijk om te blijven bewegen. Doe wat u kunt, maar ken wel uw grenzen en geef dit ook aan. Het is goed om met uw longarts, huisarts of de longverpleegkundige een behandelplan te maken waarin staat wat u kan doen bij verergering van klachten.

Wilt u meer informatie? De filmpjes op de site van het longfonds van patiënten met COPD zijn informatief en leuk om te kijken. https://www.longfonds.nl/copd