terug naar nwz.nl

Dr. Tjeerd Germans, vertel eens...

Wat is een pacemaker en wat is een ICD? 


Wat is een pacemaker?
Op de foto zie je een pacemaker. Dit is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft pompen. Het apparaat wordt met 1 of 2 draden via een ader aan het hart verbonden. 

De hartslag wordt door dit apparaat continu in de gaten gehouden. Als er een trage hartslag is, geeft de pacemaker stroomstootjes af, zodat het hart in het juiste ritme blijft pompen. Hier voel je gelukkig niets van! Een patiënt met een pacemaker blijft altijd onder controle om te kijken of het apparaat goed werkt.

Wat is een ICD?
Een ICD is een inwendige defibrillator: een apparaat dat een elektrische schok kan geven om een hartstilstand te voorkomen. Je komt in aanmerking voor een ICD als je een levensbedreigende hartritmestoornis hebt gehad of bij een verhoogd risico op een gevaarlijke hartritmestoornis. De ICD herstelt het normale hartritme wanneer het een schok geeft. Het mooie aan een ICD is dat het ook als een normale pacemaker kan werken.

Blijft iemand met een ICD ook onder controle?
Iemand met een ICD blijft altijd onder controle. Dat kan via controles in het ziekenhuis, maar ook met een kastje thuis dat regelmatig contact maakt met de ICD. Dit kastje controleert of het ICD systeem in orde is, of er geen ritmestoornissen zijn geweest en tegenwoordig ook of patiënten met hartfalen geen vocht vasthouden. Deze informatie zendt het kastje naar een server. Zo komt die informatie in het ziekenhuis binnen. De ICD kan niet op afstand geprogrammeerd worden, daarvoor moet de patiënt naar het ziekenhuis. Als er vanuit de patiënt een weloverwogen reden is om de ICD functie uit te laten zetten, kan de technicus dat doen in overleg met de cardioloog en vaak ook in overleg met de huisarts.