terug naar nwz.nl

Dr. Wim Boersma, vertel eens...

Er is bij mij een longontsteking vastgesteld.
Hoe ontstaat een longontsteking? En is het te voorkomen?

Hoe ontstaat een longontsteking?
Een longontsteking kan op 2 manieren ontstaan: het ontstaat vanuit jezelf of je krijgt het van iemand/iets anders. Een longontsteking begint vaak met een virus. Daardoor raakt je afweer verstoord. Als daar een bacterie overheen komt, kun je een bacteriële longontsteking krijgen. De aanval van de bacterie wint het dan van je afweersysteem. Bacteriën die je zelf bij je draagt kunnen via je neus- en keelholte in je luchtpijp en bronchiën terecht komen. De meest bekende daarvan is de pneumokok. De bacterie van de pneumokok zit meestal in de neus- en keelholte en kan infecties veroorzaken.

Is het besmettelijk?
De pneumokok kun je ook overdragen op anderen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld speeksel, een handdruk of een zoen. Maar er zijn ook bepaalde bacteriën die mensen via de lucht of waterdruppeltjes ziek maken. Voorbeelden hiervan zijn legionella en Q-koorts.

Kan ik een longontsteking voorkomen?
Een longontsteking kun je helaas niet helemaal voorkomen. Sommige mensen lopen meer risico om een longontsteking te krijgen dan anderen. Denk maar aan mensen met een ongezonde levensstijl of ouderen met een verminderde weerstand. Maar ook mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte of longziekten lopen meer risico. Met inentingen proberen we longontstekingen te voorkomen. Kinderen krijgen standaard een inenting tegen pneumokokken.

Kun je al effecten van de inentingen zien?
In de Verenigde Staten neemt het aantal pneumokokkeninfecties bij ouderen al af. De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat kinderen er tegen worden ingeënt, waardoor zij de pneumokok minder vaak bij zich dragen. De kans op een pneumokokkeninfectie neemt hierdoor af. De kinderen dragen de bacterie namelijk minder snel over op hun (groot)ouders. De Gezondheidsraad onderzoekt nu of ook ouderen en mensen met een verminderde weerstand de vaccinatie tegen pneumokokken moeten krijgen. Ik krijg nu al regelmatig verzoeken van patiënten die een inenting willen. De patiënten willen de kosten voor eigen rekening nemen. Dit zijn vaak mensen die al minstens 2 keer een longontsteking hebben gehad door een pneumokokinfectie.